Pierwsze krzesła do kuchni pojawiły się kilka wieków temu. Dzisiaj stały się one nierozdzielną częścią życia każdego z nas. Jesteśmy tak przyzwyczajeni do tego typu mebli, że postrzegamy je jako coś pospolitego. Niemniej jednak, do wyboru miejsca siedzącego należy podchodzić ostrożnie. Zapewniają one przecież komfort codziennego życia i mogą mieć wpływ na zdrowie człowieka. W tym artykule opowiemy o tym, jakie są rodzaje krzeseł do kuchni.
Co musisz wiedzieć o krzesłach kuchennych?
Krzesła kuchenne są funkcjonalne i wygodne. Nie będą one jednak odpowiednie w każdym pomieszczeniu. Z reguły takie meble mają duże gabaryty, więc nie tak łatwo jest je zaaranżować w małym pomieszczeniu. Ale jeśli porównamy krzesło z taboretem, to ten pierwszy jest znacznie wygodniejszy. Istnieje wiele rodzajów siedzisk do kuchni. Różnią się one wysokością, twardością, wytrzymałością strukturalną i odpornością na wilgoć.
Istnieje kilka odmian krzeseł do kuchni:
- miękkie;
- średnio twarde;
- twarde.
Rodzaje krzeseł do kuchni
Istnieje tak wiele modeli siedzisk, że można się zastanawiać, jak wybrać ten idealny. Wymieńmy główne rodzaje krzeseł do kuchni:
- Obiadowe. Takie meble mogą wyglądać różnie. Niektóre z nich mają na przykład wygięte nogi, łukowate oparcie lub nietypowe elementy dekoracyjne. Ale wszystkie krzesła obiadowe mają cztery nogi, siedzisko bez podłokietników i niskie (do łopatek) oparcie z listewek.
- Taborety. Są to tanie krzesła z siedziskiem na czterech nogach i bez oparcia. Dobre dla małych pomieszczeń.
- Krzesła barowe. Posiadają długie nogi, dzięki którym łatwo odróżnić je od innych modeli. Ten typ mebli jest przeznaczony do spożywania posiłków przy barze, a nie przy stole jadalnym. Mogą wyglądać jak wysokie taborety lub mieć krótkie oparcie z podłokietnikami. Osoby o dużej budowie ciała będą odczuwały dyskomfort, siedząc na takim krześle.