bulionówki

Bulionówki – wygoda i estetka

Żyjemy w kraju, w którym zupy cieszą się niemalejącą popularnością. Dlatego warto zadbać nie tylko o smak potrawy, ale i o sposób jego podania. Aby to osiągnąć warto je serwować w naczyniach zwanych bulionówkami. Podpowiadamy, czym są i jakie są ich zalety.

Bulionówka na każdą okazje

Wbrew pozorom bulionówki to naczynia, które sprawdzą się nie tylko podczas uroczystych okazji oraz świąt. Dzięki ich zastosowaniu każda zupa będzie wyglądała jeszcze apetyczniej. Co ważne można z nich jeść bez wykorzystania łyżki. Z tego powodu sprawdzą się w przypadku tak zwanych czystych zup, niezawierających zbyt wielu dodatków. Mogą to być takie potrawy jak:

  • rosół,
  • barszcz,
  • zupa pomidorowa.

Oprócz tego można w nich podawać gęstsze, bogate w wiele składników zupy, które będą się w nich wspaniale prezentowały. Bulionówki są mniejsze od zwykłych talerzy i zdadzą egzamin podczas serwowania niewielkich, rozsądnych porcji zup.

Jak wybrać odpowiednią bulionówkę?

Przed zakupie bulionówki (sprawdź) należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, najważniejsze z nich to:

  • materiał wykonania – powinny być stworzone z ceramiki lub szkła,
  • kolor – warto stawiać na modele, które nie będą się odróżniać od reszty zastawy i stworzą z nią harmonijną i estetyczną całość,
  • rozmiar – jak wspomniano powyżej bulionówka powinna się odznaczać niewielkimi gabarytami. Powinna umożliwiać estetyczne podawanie rozsądnych porcji ulubionej zupy.